Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε ραντεβού για ένα δωρεάν μάθημα.

contact 6945599151

Η Τριάδα Του Καλλισθενικού Μαχητικού Σθένους

Με κίνητρο τον βίο ενός αγνώστου παλαιοεποχικού θρύλου του σωματικού σθένους- Oldtime Strongman, του Gregory Paradise a.k.a The Pocket Hercules, τολμώ την αποκοτιά να αφυπνίσω συνοπτικά συνειδήσεις για τρεις στοιχειώδεις καλλισθενικές σωματοδυναμικές ασκήσεις που συμβάλουν τα μέγιστα στην επίτευξη σθένους.

Περισσότερα: Η Τριάδα Του Καλλισθενικού Μαχητικού Σθένους

Ευεξία (Wellness)

welnessΕτυμολογικά η λέξη προέρχεται από το πρόθεμα “ευ” που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει “καλό” και τη λέξη “έξη” (“έξις” στα αρχαία ελληνικά) που σημαίνει συνήθεια και προέρχεται από το ρήμα έχω. Δηλ. ευ + έχω (έχω καλώς).
Ευεξία = ευ + έξη + ια (κατά λέξη σημαίνει η καλή συνήθεια).

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η ευεξία είναι μια γενική αίσθηση, μια εσωτερική ακτινοβολία υγείας, δύναμης και ομορφιάς. Αφορά στην κατάσταση του ανθρώπου στο σύνολό του ως έμβιο ον, σ’ όλες του τις διαστάσεις (σώμα – ψυχή - πνεύμα), και όχι στην απουσία κάποιας ασθένειας ή παθολογίας.

Σύμφωνα με τον ορισμό του μη κερδοσκοπικού οργανισμού National Wellness Institute – που ασχολείται αποκλειστικά με την προώθηση της ευεξίας ανά τον κόσμο – ως ευεξία ορίζεται “μια διαρκής και ενεργητική διαδικασία, στην οποία ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται και μαθαίνει ότι υπάρχουν επιλογές (υγιείς συνήθειες), που μπορούν να τον οδηγήσουν προς μια μακροβιότερη και ποιοτικότερη ζωή, προς ένα γενικότερο ευ ζην”. Σύμφωνα με τον ορισμό αυτό, κάθε κλινικά “άρρωστος” σημαίνει πως δεν είναι αναγκασμένος να στερείται της ευεξίας, όπως βέβαια συνεπάγεται πως και κάθε “υγιής” δεν είναι απαραίτητο ότι αισθάνεται ευεξία στην καθημερινότητά του, εάν επιλέγει έναν λανθασμένο ή αταίριαστο προς αυτόν τρόπο ζωής.

Περισσότερα: Ευεξία (Wellness)

Η πεθαμένη τέχνη της σκληρής δουλειάς

Πριν από λίγους μήνες άρχισα να πηγαίνω σε ένα γυμναστήριο πυγμαχίας. Δεν είμαι ο πιο επιθετικός άνθρωπος στον κόσμο, αλλά είχα αρχίσει να αισθάνομαι σαν να χάνω την αιχμή μου, να γίνομαι λίγο μαλακός. Χρειάστηκα να πάω κάπου να μπορώ να ωθήσω τον εαυτό μου μέχρι να γίνω ένα ιδρωμένο, ημι-ζελατινώδες χάρμα που απλώνεται στο πάτωμα. Υποθέτω ότι ο εγκέφαλός μου αποφάσισε το σωστό μέρος για αυτό και ήταν ένα γυμναστήριο πυγμαχίας.

Άνοιξα την πόρτα την πρώτη μέρα μου, μη γνωρίζοντας τι να περιμένω. Υπήρχαν δύο πυγμάχοι στο ring, ένας άλλος έκανε shadowboxing στη γωνία. Κάποιος πήγαινε δίπλα μου στο συρματόσχοινο και μπορούσα να ακούσω ένα σάκο ταχύτητας να χτυπάει κάτω. Ένας από τους προπονητές ήρθε επάνω μου, μου έδειξε πώς να τυλίγω τα χέρια μου, πώς να σταθώ πώς να ρίξω ένα χτύπημα, στη συνέχεια με έβαλε στη δουλειά. Δεν υπήρχαν ρολόγια ... δουλέψτε μέχρι να ακούσετε το κουδούνι. Μπορείτε να ξεκουραστείτε, και όταν ακουγόταν ο βομβητής, έχετε δέκα δευτερόλεπτα πριν χτυπήσει το επόμενο κουδούνι και επιστρέψτε στη δουλειά. Μετά από 20 λεπτά δεν μπορούσα να σηκώσω τα χέρια μου. Πέντε λεπτά μετά, τα πόδια μου παρέδωσαν. Δέκα λεπτά αργότερα, η προπόνηση άρχισε και μέχρι το τέλος της, ήμουν η ημι-ζελατινώδη εικόνα του ανθρώπινου Jell-O που ήθελα να είμαι.

Καθώς σιγά-σιγά ξετύλιγα τα χέρια μου και πήρα το δρόμο μου προς την πόρτα, ένα σημάδι πιάστηκε στο μάτι μου.

Δεν επιτρέπονται εσωτερικές φωτογραφίες και βίντεο! Είστε εδώ για να εργαστείτε ... κάποιος που έχει πιαστεί με αποστολή φωτογραφιών ή βίντεο στα κοινωνικά μέσα είναι ΕΚΤΟΣ!

Περισσότερα: Η πεθαμένη τέχνη της σκληρής δουλειάς

A Call To Arms / Στα όπλα (Parkour)

Πότε ένα traversing 30 μέτρων, με ένα παιδί να κρέμεται από την πλάτη σου έγινε λιγότερο σημαντικό από ένα άλμα 5 μέτρων μεταξύ δύο υπόστεγων με προσγείωση σε άμμο;Πότε ένα traversing 30 μέτρων, με ένα παιδί να κρέμεται από την πλάτη σου έγινε λιγότερο σημαντικό από ένα άλμα 5 μέτρων μεταξύ δύο υπόστεγων με προσγείωση σε άμμο;
 
Δεν δίνω δεκάρα για τα μεγάλα και θορυβώδη άλματα σας,  ξέρω  43χρονο άντρα που έχει δύο φορές την ηλικία πολλών αθλητών Parkour, δύο φορές πιο δυνατό .. και πέφτει από 2 μέτρα και δεν κάνει κανέναν ήχο.
 
digging deep

Τα πράγματα που πρέπει να είναι σημαντικά στο Parkour, δεν είναι - και τα πράγματα που θεωρούνται ευρέως εντυπωσιακά, δεν είναι και τόσο εντυπωσιακά,  παρά μόνο στην επιφάνεια. Το σύστημα αξιών μας έχει καταστραφεί.

Περισσότερα: A Call To Arms / Στα όπλα (Parkour)

12 λανθασμένες εντυπώσεις για το Παρκούρ

20258490 254190508431508 1472869707571281302 n1. Δεν είναι «αυτό που πηδάνε στις ταράτσες και τα παγκάκια. Ο επίσημος ορισμός, αφορά στο πώς να μετακινηθώ από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β χρησιμοποιώντας το σώμα μου, ώστε να υπερπηδήσω οποιοδήποτε εμπόδιο».

2. Παρκουρίστας, παρκουράς, parkouring. Γράψτε λάθος. Ο όρος για τους αθλητές του parkour είναι «traceur(s)» και για τις κυρίες «traceuse(s)». «Όταν δεν ασχολείται κάποιος με το άθλημα, είναι λογικό να μην ξέρει την ορολογία. Ίσως να φταίμε και εμείς σ’ αυτό, γιατί για παράδειγμα τα βίντεο που ανεβάζουν όλοι είναι αρκετά θεαματικά, οπότε σ’ αυτό θα σταθεί ο κόσμος, όχι στη δουλειά από πίσω. Μερικές φορές και εγώ ο ίδιος, αν συναντήσω κάποιον και με ρωτήσει τι ακριβώς κάνω, θα του πω “εεε, έχεις δει τις ταινίες που πηδάνε από την ταράτσα;” για να καταλάβει. Σίγουρα δεν είναι μόνο αυτό αλλά ο καθένας παίρνει την πληροφορία που τον ενδιαφέρει.»

Περισσότερα: 12 λανθασμένες εντυπώσεις για το Παρκούρ

gong immersion e1368505789431Ακούγονται σαν δυο μαγικές συλλαβές! Ένα γκόνγκ που χτυπάει στα αυτιά! Δυο πολύ σημαντικές έννοιες αποτελούν τον όρο QIGONG και κινητοποιούν την προσοχή μας. Αν και δεν πρόκειται για πολεμική τέχνη, δείχνει τη σημασία που δίνεται στην εξάσκηση ενός συστήματος υγείας παράλληλα με τις πολεμικές τέχνες, και πόσο θεωρεί ότι η μαχητική εκγύμναση δεν είναι ανεξάρτητη της καλής σωματικής υγείας. 

Το αρχικό νόημα της λέξης “Τσι” QI ήταν "συμπαντική ενέργεια". Κάθε τύπος ενέργειας που βρίσκεται σ' αυτό το σύμπαν μπορούμε να το αποκαλέσουμε Τσι. Από τότε που αυτός ο όρος εφαρμόστηκε στο ανθρώπινο σώμα, σημαίνει τη διατήρηση και την κυκλοφορία της ενέργειας μέσα σ' αυτό. Όμως τα τελευταία 30 χρόνια έκανε την εμφάνιση του ένας πιο σαφής ορισμός για την κυκλοφορία του Τσι στο ανθρώπινο σώμα: "βιοηλεκτρική ενέργεια" ή απλά "βιοενέργεια". Στο σύμπαν το Τσι είναι η πρωταρχική πηγή διατήρησης της ζωής. Το ανθρώπινο σώμα δεν αποτελεί εξαίρεση, το Τσι είναι αυτό που κρατά στην ζωή τα διάφορα κύτταρα και γενικά όλη τη λειτουργία του οργανισμού.

Περισσότερα: Tο Qigong στην Warrior Yoga

Συγκριτική ανάλυση Hapkido σε σχέση με άλλες πολεμικές τέχνες

historyΤόσες πολλές πολεμικές τέχνες είναι διαθέσιμες αυτές τις μέρες, και μπορεί να είναι πολύ συγκεχυμένο για έναν αρχάριο να συγκρίνει τι προσφέρεται ώστε να αποφασίσει ποια πολεμική τέχνη είναι καλύτερη για αυτόν. Η ακόλουθη σύγκριση θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι είναι διαφορετικό για το Hapkido σε σύγκριση με άλλες πολεμικές τέχνες, και φυσικά δεν προσπαθεί να πει ότι το Hapkido είναι καλύτερο από άλλες πολεμικές τέχνες, αλλά ότι εμπεριέχει αρμονικά και ρεαλιστικά πολλά από τα στοιχεία τους.

Aikido

Περισσότερα: Συγκριτική ανάλυση Hapkido σε σχέση με άλλες πολεμικές τέχνες

Το μυαλό ενός πολεμιστή Αγίου

gatkaΤο μυαλό ενός πραγματικού Πολεμιστή Αγίου (Warrior Saint) είναι διαφορετικό από αυτό των περισσότερων άλλων ανθρώπων. Στην πραγματικότητα, διαφέρει ακόμη και από το μυαλό οποιουδήποτε συνηθισμένου στρατιώτη ή μαχητή.

Ένας αληθινός πολεμιστής είναι απαλλαγμένος από όλες τις κοσμικές προσκολλήσεις. Κάθε ιδιοκτησία είναι γνωστό ότι είναι προσωρινό. Η προσκόλληση οδηγεί σε αδυναμία μέσα στον πολεμιστή. Ο αληθινός πολεμιστής καταλαβαίνει ότι η ζωή που ζει είναι προσωρινή και η προσκόλληση ακόμη και σε πολεμιστή είναι μια αδυναμία που θα τον κάνει να αποτύχει τελικά. Η μόνη προσκόλληση που έχει ο πολεμιστής είναι στον Θεό, ο οποίος είναι πάντα παρών μαζί με τον αληθινό πολεμιστή, τόσο στη ζωή όσο και μετά το θάνατο.

Ένας αληθινός πολεμιστής δεν θα προσπαθούσε να βλάψει αθώους και ανυπεράσπιστους ανθρώπους ή ζώα, ακόμη και για την επιβίωσή του, αφού ο αληθινός πολεμιστής αξιώνει τη δημιουργία του Θεού και δεν επιδιώκει να καταστείλει ή να τρομάξει άλλα όντα. Ως εκ τούτου, ένας αληθινός πολεμιστής είναι συμπονετικός και προσεκτικός ανά πάσα στιγμή.

Περισσότερα: Το μυαλό ενός πολεμιστή Αγίου

Τα όπλα στη Gatka

hm gatka 4Υπάρχουν πολλά διαφορετικά όπλα που ένας ασκούμενος της Gatka μπορεί να χρησιμοποιήσει. Οι περισσότεροι μαθητές της Gatka θα ξεκινήσουν να μαθαίνουν Gatka με ένα ξύλινο ή μπαμπού stick (παραδοσιακά γνωστό ως Soti). Πολλές από τις ασκούμενες ασκήσεις γίνονται με το ραβδί, προτού να πάρει ακόμη και ένα σπαθί. Οι περισσότεροι μαθητές αγωνίζονται ο ένας τον άλλο με ραβδιά και όχι με ξίφη. Οι χειροφύλακες φαίνεται να εμφανίζονται περισσότερο στις ράβδους σήμερα, αν και είναι απαραίτητο για τους μαθητές να μάθουν πώς να πολεμούν χωρίς αυτούς.

Το κύριο όπλο είναι το μακρύ σπαθί, μήκους περίπου 3 ποδιών, αιχμηρό στην εξωτερική καμπύλη με το κέντρο βάρους ακριβώς πάνω από την λαβή. Το σπαθί είναι παραδοσιακά γνωστό ως Talvaar ή Kirpaan. Ένα μικρό σπαθί είναι επίσης ένα πολύ συνηθισμένο όπλο. Είναι εύκολο να μεταφερθεί και έχει παρόμοια μορφή με το μακρύ σπαθί, αν και η χρήση του προφανώς εφαρμόζεται με διαφορετικό τρόπο.

Ένα ξίφος με διπλό χείλος (Khanda) είναι επίσης ένα όπλο που χρησιμοποιείται στην Gatka. Σε αντίθεση με το συνηθισμένο μακρύ σπαθί, δεν είναι καμπύλο αλλά ευθύ. Είναι ένα δύσκολο όπλο στο χειρισμό αλλά το διπλό άκρο είναι ένα ισχυρό όπλο στο πεδίο της μάχης.

Περισσότερα: Τα όπλα στη Gatka

Functional training vs Crossfit training

CFXWB COREFX Wall Ball In UseΤόσο για το functional training όσο και για το crossfit training έχουν γραφτεί πολλά και ειδικά στη χώρα μας έχουν γραφτεί και παρουσιαστεί διάφορα. Αρκεί από κάποιον να κάνει μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο και θα διαπιστώσει εύκολα ότι οι τοποθετήσεις είναι ποικίλες, οι ισχυρισμοί πολλές φορές περίεργοι, ενώ δεν απουσιάζουν όπως είναι φυσικό οι υποστηρικτές και οι επικριτές και των δύο.

Εμείς θα εξηγήσουμε με όσο το δυνατόν πιο απλό τρόπο τι είναι το καθένα, σε μια προσπάθεια να διαλευκάνουμε το τοπίο και να πούμε τα πράγματα με τη διάσταση που πραγματικά έχουν.

Και λίγο πριν ξεκινήσουμε, να διευκρινίσουμε επίσης ότι καθένα από αυτά τα είδη προπόνησης, όπως άλλωστε και οποιοδήποτε άλλο είδος προπόνησης, έχουν κάτι να δώσουν. Το ζητούμενο για τον καθένα όμως θα πρέπει να είναι αν αυτό ή αυτά που δίνει το κάθε είδος, είναι αυτά που επιζητά κι αν τα δίνει με τον τρόπο που τον εξυπηρετεί και του αρέσει κι όχι αν έχει ανακαλυφθεί ο τροχός ή αν και κατά πόσο πρόκειται για πανάκεια και για τον αντικαταστάτη των πάντων. Όποιος προσπαθήσει να το δει  έτσι, δυστυχώς θα βρεθεί για μία ακόμα φορά σε αδιέξοδο…

Περισσότερα: Functional training vs Crossfit training

7 λόγοι για να ξεκινήσεις Aerial Yoga

1376351 686995774672701 687307718038621919 nΕίμαστε όλοι άνετοι στο χαλάκι μας, αλλά μερικές φορές ίσως θέλουμε να καλωσορίσουμε νέες προκλήσεις. Δοκιμάστε λοιπόν εναέρια γιόγκα (Aerial Yoga), η οποία επίσης αναφέρεται ως γιόγκα αντί-βαρύτητας (Anti-gravity Yoga). Η εναέρια γιόγκα είναι ένας συνδυασμός της τέχνης των ακροβατικών και της κλασσικής πρακτικής της γιόγκα, μέσα στην αιώρα.

Μπορεί να είναι τρομακτικό αρχικά να εγκαταλείψετε το έδαφος, όταν είστε τόσο συνηθισμένες να αισθάνεστε ριζωμένες στη γη. Αλλά με την πρακτική, το να ανασταλεί αυτή η αίσθηση θα γίνει εξίσου φυσικό με τη γείωση. Υπάρχουν λοιπόν επτά καλοί λόγοι για να το δοκιμάσετε.

Περισσότερα: 7 λόγοι για να ξεκινήσεις Aerial Yoga

Χάρτης

map custom

Newsletter

Μείνετε σε επαφή μαζί μας μέσω του newsletter μας.