Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε ραντεβού για ένα δωρεάν μάθημα.

contact 6945599151

logo gatka250

Τι είναι η Gatka

300px Gatka snp7 gallery 550x431Μία πολεμική Τέχνη από την Ινδία, για την ανάπτυξη του δημιουργικού δυναμικού του ανθρώπου. Ένας χορός σπαθιών, που διδάσκει τον έλεγχο του νου και την επικέντρωση στην επαφή με το πιο εσωτερικό κομμάτι του εαυτού.

Η Γκάτκα είναι μια πολεμική τέχνη των Σιχ του Punjab, η οποία απέκτησε σύντομα μεγάλη φήμη εξαιτίας της αποτελεσματικότητας της όπως επίσης και των ευεργετικών αποτελεσμάτων που πρόσφερε σ’αυτούς που την ασκούσαν. Κωδικοποιήθηκε γύρω στο 1700 από τον δέκατο Γκουρού των Σίχ τον “Guru Gobind Singh”.  Η Γκάτκα διδάσκει την τέχνη του να βρίσκεται κανείς σε μια διαρκή ισορροπία ανάμεσα στο αρχέτυπο του «Αγίου» και σ’εκείνο του «Πολεμιστή». Ο λαός των Σιχ αποτελούνταν από φιλήσυχους και φιλειρηνικούς ανθρώπους που προσεύχονταν κάθε μέρα την ώρα της ανατολής και ύστερα αφιέρωναν την ημέρα τους στην εργασία δουλεύοντας τη γη ή αναπτύσσοντας εμπορικές δραστηριότητες.  Ο λαός αυτός δεν είχε επεκτατικά οράματα και κατέφευγαν στη χρήση των όπλων μόνο όταν χρειάζονταν να υπερασπίσουν τις οικογένειές τους. Η Γκάτκα επομένως, αποτελεί όχι μόνο μια πολεμική τέχνη αλλά και μια τεχνική πνευματικής ανάπτυξης του ατόμου και, όπως η γιόγκα, στοχεύει στην απελευθέρωση και λύτρωση του ατόμου διαμέσω τεχνικών που προσφέρουν εξαγνισμό σώματος και νου και επομένως μια διευρυμένη συνειδητότητα του εαυτού και της πνευματικής υπόστασης.

Η Γκάτκα που μαθαίνονταν από τους χωρικούς μέσα σε 10 μέρες, διδάσκει πώς να χρησιμοπούμε τα όπλα με τρόπο εντελώς ανεξάρτητο μεταξύ τους (αποτελεί εξαιρετική άσκηση των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου) έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς όπλα διαφορετικού τύπου ταυτόχρονα ακόμη και αν εκείνα είναι ασύμμετρα μεταξύ τους.  Η ιστορία έχει καταγράψει τις ιστορίες αρκετών «Αγίων Πολεμιστών» οι οποίοι ήταν διάσημοι για την ικανότητά τους να κατατροπώνουν ολόκληρους στρατούς χρησιμοποιώντας τον παραπάνω τρόπο μάχης.

Η Γκάτκα είναι μια πολεμική τέχνη «γυμνών χεριών».  Ονομάζεται επίσης «Η τεχνική των 1000 χεριών».  Ωστόσο το όπλο που την εκπροσωπεί απόλυτα είναι το σπαθί.  Όπως στην παράδοση της Δύσης έτσι και στην παράδοση της Ανατολής, το σπαθί υπήρξε πάντα το σύμβολο της διάκρισης που οδηγεί στην αναγνώριση του εαυτού.

Ο «Άγιος Πολεμιστής» επομένως, δε μαθαίνει μόνο να χρησιμοποιεί το σπαθί, αλλά διαμέσω της εκμάθησης των τεχνικώς της άμυνας και επίθεσης,  μαθαίνει να χρησιμοποιεί τον ουδέτερο νου, έτσι ώστε να πράττει οδηγούμενος από τη διαίσθηση και στη διάρκεια της μάχης αλλά και στη διάρκεια της ζωής.

Όλη αυτή η εκπαίδευση τελικά εμφυτεύει στον ασκούμενο της Γκάτκα μία «διαλογιστική νοητική στάση» η οποία δεν επηρεάζεται από τα «σκαμπανεβάσματα» της ζωής ούτε κι από την αναζήτηση της αναγνώρισης.

 

Tags: Gatka, γκάτκα, Ινδία, σπαθιά, πολεμική τέχνη, Αθήνα, Αιγάλεω, δυτικά προάστια, Athens, egaleo, κέντρο αυτοάμυνας, όπλα, ενεργειακή πολεμική τέχνη, οπλομαχία, μαθήματα gatka, παραδοσιακή πολεμική τέχνη, Sikh martial art

Χάρτης

map custom

Newsletter

Μείνετε σε επαφή μαζί μας μέσω του newsletter μας.