Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε ραντεβού για ένα δωρεάν μάθημα.

contact 6945599151

Ευεξία (Wellness)

welnessΕτυμολογικά η λέξη προέρχεται από το πρόθεμα “ευ” που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει “καλό” και τη λέξη “έξη” (“έξις” στα αρχαία ελληνικά) που σημαίνει συνήθεια και προέρχεται από το ρήμα έχω. Δηλ. ευ + έχω (έχω καλώς).
Ευεξία = ευ + έξη + ια (κατά λέξη σημαίνει η καλή συνήθεια).

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η ευεξία είναι μια γενική αίσθηση, μια εσωτερική ακτινοβολία υγείας, δύναμης και ομορφιάς. Αφορά στην κατάσταση του ανθρώπου στο σύνολό του ως έμβιο ον, σ’ όλες του τις διαστάσεις (σώμα – ψυχή - πνεύμα), και όχι στην απουσία κάποιας ασθένειας ή παθολογίας.

Σύμφωνα με τον ορισμό του μη κερδοσκοπικού οργανισμού National Wellness Institute – που ασχολείται αποκλειστικά με την προώθηση της ευεξίας ανά τον κόσμο – ως ευεξία ορίζεται “μια διαρκής και ενεργητική διαδικασία, στην οποία ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται και μαθαίνει ότι υπάρχουν επιλογές (υγιείς συνήθειες), που μπορούν να τον οδηγήσουν προς μια μακροβιότερη και ποιοτικότερη ζωή, προς ένα γενικότερο ευ ζην”. Σύμφωνα με τον ορισμό αυτό, κάθε κλινικά “άρρωστος” σημαίνει πως δεν είναι αναγκασμένος να στερείται της ευεξίας, όπως βέβαια συνεπάγεται πως και κάθε “υγιής” δεν είναι απαραίτητο ότι αισθάνεται ευεξία στην καθημερινότητά του, εάν επιλέγει έναν λανθασμένο ή αταίριαστο προς αυτόν τρόπο ζωής.

Η ευεξία δεν είναι μια στατική κατάσταση. Έχει διαβαθμίσεις και επίπεδα, όπως ακριβώς έχει και η ασθένεια. Είναι καθαρά ζήτημα προσωπικών επιλογών, επιλογές που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες και βαθύτερες ανάγκες τους καθενός: σωματικές, οικονομικές, εργασιακές, ψυχικές, πνευματικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές κλπ.

Καταλαβαίνοντας ότι η ευεξία αποκτάται μέσα από την αυτοπαρατήρηση, αλλά και τη βελτίωση του τρόπου ζωής, μπορεί κανείς να αναρωτηθεί: “Και τι μπορώ να κάνω για αυτό; Ποιος θα με βοηθήσει;” Την απάντηση δίνει η wellness yoga, η οποία έρχεται να βοηθήσει τον άνθρωπο να φέρει σε ισορροπία τις 5 διαστάσεις του, σώμα - ενέργεια – συναίσθημα - νους - πνεύμα, αλλά και τον εαυτό του με το περιβάλλον στο οποίο ζει και συναναστρέφεται. Έτσι αντιμετωπίζοντας τον άνθρωπο ολιστικά, εξετάζει τους τομείς της ζωής του (σωματικό, οικονομικό, επαγγελματικό, συναισθηματικό, κοινωνικό, νοητικό, πνευματικό και περιβαλλοντικό), και εντοπίζοντας που υπάρχουν ελλείψεις ή δυσαρμονίες εξηγεί πώς αυτές μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και την ευεξία σε βάθος χρόνου.

Έτσι λαμβάνοντας υπόψη την ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία και καθημερινότητα του καθενός, η wellness yoga βοηθά τους ανθρώπους να κάνουν τις αλλαγές που απαιτούνται σε κάθε έναν από τους παραπάνω τομείς για να βρουν την ισορροπία, τη δύναμη, την ανθεκτικότητα, την ευτυχία και την ομορφιά που κρύβουν μέσα τους, ζώντας παράλληλα τη ζωή τους με περισσότερη υγεία και ευεξία.

Κλείνοντας, είναι φανερό ότι σύγχρονος τρόπος ζωής ενισχύει το στρες, το κάπνισμα, την κακή διατροφή, την έλλειψη άσκησης, αλλά και την επαρκή ξεκούραση, τις μειωμένες κοινωνικές συναναστροφές, την επαφή με τη φύση, αλλά και το χρόνο με τον εαυτό μας, έχει αυξήσει την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών (αυτο-άνοσα, καρκίνος, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακές νόσους, κ.α.), και επομένως τη χαμηλή ποιότητα ζωής, αλλά και τη θνησιμότητα. Όλο και πιο συχνά ακούμε γύρω μας για ανθρώπους που αρρωσταίνουν σοβαρά, ή βλέπουμε ανθρώπους με υπερβολικό στρες, διάσπαση προσοχής, κατάθλιψη, ψυχικές διαταραχές, υπερβολικό βάρος ή το αντίθετο.

Μπορεί όλο αυτό να αλλάξει; Φυσικά και μπορεί διότι το ανθρώπινο σώμα έχει τεράστια δύναμη αυτοΐασης αρκεί να το βοηθήσουμε και εμείς. Να αγαπήσουμε το σώμα μας, να μάθουμε να ακούμε τα μηνύματα που μας στέλνει, να αναλάβουμε την ευθύνη για ότι μας συμβαίνει (η ασθένεια δεν τυχαίνει, την προκαλούμε) και να βελτιώσουμε τον τρόπο της ζωής μας με ότι συνεπάγεται αυτό για τον καθένα. Μια αλλαγή σε κάθε ένα από εμάς επηρεάζει και τους ανθρώπους γύρω μας και τελικά συμβάλλει στη δημιουργία μιας καλύτερης και πιο υγιούς κοινωνίας.

Η γνώση λοιπόν είναι το πρώτο βήμα προς την υγεία & ευεξία, το δεύτερο είναι η αποφασιστικότητα και το τρίτο η δέσμευση σε νέες συνήθειες και τρόπο ζωής που πρέπει να υιοθετηθεί. Η ευεξία τελικά βασίζεται στην προσωπική ευθύνη και τις επιλογές για το τι ζωή θέλει να ζήσει ο καθένας.

 

Tags: wellness yoga, yoga, ευεξία, ευελιξία, Αθήνα, Αιγάλεω, δυτικά προάστια, Athens, egaleo, κέντρο γιόγκα, μαθήματα γιόγκα και χαλάρωση

 

Χάρτης

map custom

Newsletter

Μείνετε σε επαφή μαζί μας μέσω του newsletter μας.