Ενεργειακή πρακτική Qigong
Ακούγονται σαν δυο μαγικές συλλαβές! Ένα γκόνγκ που χτυπάει στα αυτιά! Δυο πολύ σημαντικές έννοιες αποτελούν τον όρο QIGONG και κινητοποιούν την προσοχή μας. Αν και δεν πρόκειται για πολεμική τέχνη, δείχνει τη σημασία που δίνεται στην εξάσκηση ενός συστήματος υγείας παράλληλα με τις πολεμικές τέχνες, και πόσο θεωρεί ότι η μαχητική εκγύμναση δεν είναι ανεξάρτητη της καλής σωματικής υγείας.
Το αρχικό νόημα της λέξης “Τσι” QI ήταν "συμπαντική ενέργεια". Κάθε τύπος ενέργειας που βρίσκεται σ' αυτό το σύμπαν μπορούμε να το αποκαλέσουμε Τσι. Από τότε που αυτός ο όρος εφαρμόστηκε στο ανθρώπινο σώμα, σημαίνει τη διατήρηση και την κυκλοφορία της ενέργειας μέσα σ' αυτό. Όμως τα τελευταία 30 χρόνια έκανε την εμφάνιση του ένας πιο σαφής ορισμός για την κυκλοφορία του Τσι στο ανθρώπινο σώμα: "βιοηλεκτρική ενέργεια" ή απλά "βιοενέργεια". Στο σύμπαν το Τσι είναι η πρωταρχική πηγή διατήρησης της ζωής. Το ανθρώπινο σώμα δεν αποτελεί εξαίρεση, το Τσι είναι αυτό που κρατά στην ζωή τα διάφορα κύτταρα και γενικά όλη τη λειτουργία του οργανισμού.
QI λοιπόν είναι η ζωτική ενέργεια, είναι η πνοή που πυροδοτεί την ζωή.
Χωρίς QI δεν υπάρχει ζωή. Είναι η μυστηριώδης αρχή που διαφοροποιείται σε χιλιάδες λειτουργίες, η αρχή που κινεί τα πράγματα, και μεταφέρει το μήνυμα της ζωής σε όλα τα κύτταρα. Το QI “Τσι” είναι ένας όρος της Παραδοσιακής Κινεζικής ιατρικής που δεν είναι εύκολο να μεταφραστεί σε καμία από τις δυτικές γλώσσες. Η σημασία του μπορεί να αποδοθεί με σχετικά συγκεκριμένες έννοιες, όπως «πνοή», «ατμός», «ανάσα», «ενέργεια», «ζωτική δύναμη», μέχρι πολύ γενικές και αφηρημένες όπως «δραστηριότητα», «επίδραση», «λειτουργία».
GONG σημαίνει επεξεργασία, συνεπής πρακτική και καλλιέργεια, είτε μιλάμε για ενεργειακές τέχνες, ή για πνευματικές αρετές. Εμπεριέχει την ποιότητα της εστίασης, της αφοσίωσης, και ακόμα την ποιότητα (ανάλογα με την ποσότητα) του χρόνου που αφιερώνεται. Η καλλιέργεια γίνεται έτσι υπόθεση μιας ζωής, είναι μια διαδικασία που εκλεπτύνει στο φυσικό επίπεδο την ιδιοδεκτικότητα, στο ενεργειακό επίπεδο την αυτοπαρατήρηση, στο πνευματικό επίπεδο το φάσμα της συνείδησης.
QIGONG σημαίνει καλλιεργώ την ενέργεια μέσα από την αυτοπαρατήρηση.
Η έννοια QIGONG αναφέρεται βασικά στο κόσμο του QI, όμως το QI δεν υφίσταται από μόνο του, απλά αποτελεί ένα κρίκο που συνδέει τον κόσμο του πνεύματος με το φυσικό κόσμο. Υπονοεί ότι ο παρατηρητής παίζει τον πρώτο ρόλο και καθορίζει την ενέργεια που στη σειρά της, τρέφει και καθορίζει το φυσικό σώμα. Η τοποθέτηση του νου, η πρόθεσή του και ο συντονισμός του με την κίνηση της ζωής γίνονται προϋπόθεση της άσκησης. Καλλιεργώ σημαίνει υπηρετώ τη ζωή και συμβάλλομαι με όλο μου το είναι στη ροή και στη σημασία της ζωής. Καλλιεργώ σημαίνει συμβάλλομαι στην εξέλιξη της ζωής μέσα από τη εξέλιξη της συνείδησης. Και ανάλογα με το συντονισμό της συνείδησης και τον κραδασμό της, μεταμορφώνω και δημιουργώ καταστάσεις.
Καθώς πλησιάζει περισσότερο την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το τσι κουνγκ στηρίζεται στην πίστη της ύπαρξης μιας ζωογόνου ενέργειας, του «τσι» και στοχεύει στην καλύτερη κυκλοφορία του μέσα σε διαύλους που υπάρχουν στο σώμα και που λέγονται «μεσημβρινοί». Για να έχουμε καλή υγεία και μακροζωία, θα πρέπει να μάθουμε πως να κρατάμε την κυκλοφορία του Τσι όσο γίνεται πιο ελεύθερη και επίσης πως να γεμίζουμε τις αποθήκες του Τσι έτσι ώστε να μπορεί να ρυθμίζεται σωστά η ροή του. Ακόμα πρέπει να μάθουμε πώς το Τσι του σώματος επικοινωνεί με το Τσι που βρίσκεται γύρω μας ώστε να μπορεί το σώμα μας να προσαρμόζεται στις υπάρχουσες φυσικές συνθήκες. Αν καταλαβαίνουμε την θεωρία και την λογική της κυκλοφορίας του τσι στο ανθρώπινο σώμα, τότε θα μπορέσουμε να καταλάβουμε και πως το τσι μπορεί να συσχετισθεί και με τις πολεμικές τέχνες. Φυσικά το ανθρώπινο σώμα δεν είναι μια απλή ηλεκτρική συσκευή. Είναι ζωντανό και ικανό να βελτιώνει τον εαυτό του από μόνο του. Όταν το Τσι είναι δυνατό και το φυσικό σώμα επίσης γίνεται δυνατότερο. Γι’ αυτό, ένα υψηλό επίπεδο λειτουργίας του Τσι στον οργανισμό θα επιφέρει τις καλύτερες συνθήκες θρέψης και ανάπτυξης του σώματος και των οργάνων βελτιώνοντας το κάνοντας το δυνατότερο και ανθεκτικότερο.
Τα διάφορα Τσι Κουνγκ λοιπόν έχουν στόχο την ομαλή κυκλοφορία του Τσι στο σώμα ώστε να λειτουργούν ισορροπημένα τα διάφορα όργανα. Πέραν των επιμέρους διαφορών μεταξύ τους, κοινός παρονομαστής είναι η εστίαση στην ανοικοδόμηση της κυκλοφορίας και της ανάπτυξής του Τσι σε ένα υψηλό επίπεδο και φυσικά όλα δίνουν έμφαση στην ενδυνάμωση της υγείας και στην διατήρηση της ηρεμίας και της νοητικής γαλήνης. Έτσι όλοι όσοι ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες οφείλουν να μαθαίνουν πώς να συγκεντρώνουν την προσοχή τους διαμέσου του διαλογισμού και της άσκησης του Τσι Κουνγκ έτσι ώστε να κατορθώνουν να οδηγούν το Τσι πιο αποτελεσματικά. Αυτό αυξάνει σημαντικά την δύναμη τους και κάνει τις τεχνικές τους πιο αποτελεσματικές.
Έτσι το Τσι Κουνγκ είναι ένα σύστημα φροντίδας της ενεργειακής κυκλοφορίας του σώματος, ένα είδος ψυχοσωματικής γυμναστικής - στατικής ή με κίνηση - και παίζει σημαντικό ρόλο σε όλους τους τομείς της Ενεργειακής Ιατρικής: πρόληψη, θεραπεία, ενδυνάμωση του σώματος και του πνεύματος, προφύλαξη από πρόωρη γήρανση, παροχή μακροζωίας. Οι ασκήσεις του οι οποίες θυμίζουν κλασσικές ασκήσεις γυμναστικής αλλά είναι συνδυασμένες με συγκεκριμένους τρόπους αναπνοής, θεωρείται ότι βελτιώνουν αυτή ακριβώς την κυκλοφορία του τσι ανάμεσα στα όργανα και τα συστήματα του σώματος.
Η βάση του τσι κουνγκ είναι το δίπολο γιν και γιανγκ και η εναλλαγή τους και κατ’ αυτή την έννοια, το τσι κουνγκ, όπως και οι πολεμικές τέχνες, προάγει μια ισορροπημένη εσωτερική και εξωτερική κατάσταση του σώματος. Στο Τσι Κουνγκ ή (άσκηση με την βιοενέργεια ή βιοενεργιακή άσκηση), η ιδιότητα του Τσι χαρακτηρίζεται ως «Γιν» επειδή μπορούμε μόνο να το νιώσουμε, ενώ το φυσικό σώμα προσδιορίζεται σαν «Γιάνγκ» επειδή είναι άμεσα ορατό. Το «Γιν» είναι η ρίζα και η ζωοδόχος πηγή του «Γιάνγκ» σώματος (φυσικό σώμα) και είναι αυτό που εξωτερικά εκδηλώνεται ως δύναμη και ισχύς. Γι' αυτό, όταν το Τσι είναι ενδυναμωμένο, το φυσικό σώμα μπορεί να έχει την κατάλληλη λειτουργία για την διατήρηση της υγείας καθώς και την ικανότητα παραγωγής ισχύος και δύναμης κατά το μέγιστο δυνατό.
Ένας ακόμα “διαχωρισμός” που χρησιμοποιείται είναι η εξωτερική και εσωτερική πρακτική. "Νέι" είναι το "εσωτερικό" και "Κουνγκ" σημαίνει άσκηση. Νέι Κουνγκ (neigong) σημαίνει λοιπόν "εσωτερική άσκηση", ενώ αντίθετα "Γουέι Κουνγκ" (weigong), σημαίνει "εξωτερική” άσκηση που δίνει έμφαση στην εξωτερική δύναμη. Νέι Κούνγκ είναι η εκπαίδευση η οποία πρώτα φροντίζει την ανοικοδόμηση του Τσι εσωτερικά στον οργανισμό κι ύστερα μαθαίνεται πως το Τσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξωτερικές εφαρμογές. Σε αντιδιαστολή με το Νέι Κουνγκ, το Γουέι Κουνγκ, δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των μυών, με την ενδυνάμωση του Τσι στα άκρα. Τα Τσι Κουνγκ που είναι περισσότερο για πολεμικές τέχνες, πολλές φορές τα βρίσκουμε να διαφοροποιούνται από αυτά που είναι απλά για την υγεία με τον όρο "Νέι Κουνγκ" κατά λέξη, "εσωτερική άσκηση". Τα Νέι Κουνγκ κάνουν χρήση πιο έντονων αναπνοών και χρησιμοποιούν τις διατάσεις του σώματος για να οδηγήσουν το Τσι έξω από το σώμα ώστε να ενισχύεται το "εξωτερικό Τσι". Μέσω της εσωτερικής ηρεμίας ο ασκούμενος φτάνει να καθοδηγεί το Τσι μέσω της "πρόθεσης" ακόμα και να το εστιάζει σε μέρη του σώματος κατά βούληση για την ενίσχυση και την προστασία του από εξωγενείς φθορές.
Για να μπορέσουμε λοιπόν, να έχουμε ένα υγιές και δυνατό σώμα πρέπει να μάθουμε πως να κρατάμε όσο το δυνατόν ελεύθερη την κυκλοφορία του Τσι μέσα στο σώμα μας και επίσης πως να δημιουργούμε και να διατηρούμε μεγάλα και επαρκή αποθέματα Τσι για τις ανάγκες του οργανισμού. Ακόμα και στους χώρους που δεν έχουν καμία σχέση με τις πολεμικές τέχνες, οι ασκήσεις τσι κουνγκ διδάσκονται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που ενδιαφέρονται αποκλειστικά για έναν τρόπο που θα τους βοηθήσει να ζουν καλύτερα και περισσότερο.
Ασκούμενος στην τέχνη του Τσι Κουνγκ επιδρά κανείς άμεσα στις λειτουργίες του σώματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες τέτοιες επιδράσεις:
Τα αιμοφόρα αγγεία αποκτούν μεγαλύτερη ελαστικότητα, άρα η καρδιά δεν επιβαρύνεται με υπερβολική δουλειά.
• Ενισχύεται η άντληση της λέμφου, επομένως ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα.
• Ενεργοποιείται το αρθρικό υγρό, με αποτέλεσμα ευλυγισία και λιγότερους πόνους στις αρθρώσεις.
• Δυναμώνει η άντληση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, με θετική επίδραση στην σπονδυλική στήλη, την κολώνα του σώματος.
• Ο μυϊκός ιστός και οι τένοντες δυναμώνουν και αποκτούν ελαστικότητα.
• Τα εσωτερικά όργανα δέχονται ευεργετικό μασάζ.
• Τελευταία και ως ιδιαίτερα σημαντική αναφέρουμε την ευεργετική επίδραση του Τσι Κουνγκ στην ψυχική ισορροπία του ατόμου μέσω της χαλάρωσης που επιφέρει.
24 απλοί κανόνες για την σωστή άσκηση του Τσι Κουνγκ
Λένε ότι "χρειάζονται δυο χρονιά άσκησης για να νιώσεις το Τσι να κυλά στο σώμα σου και πέντε χρόνια για να το πιστέψεις. Αν και το ότι απαιτούνται δυο χρόνια για να αισθανθείς την ροή του Τσι είναι υπερβολικό, σε γενικές γραμμές η ουσία αυτής της δήλωσης είναι σωστή. Το Τσι Κουνγκ είναι ένας ταξίδι χωρίς τελικό προορισμό. Και στην διάρκεια αυτού του ταξιδιού υπάρχουν πολλοί ενδιάμεσοι σταθμοί που θα περάσεις. Θα αισθανθείς το Τσι, θα νομίσεις ότι αισθάνεσαι το Τσι, θα μάθεις να το κατευθύνεις με την κίνηση, θα μάθεις να το διευθύνεις με μονή την πρόθεση του νου σου, κλπ.,.ολα αυτά είναι βήματα σε ένα μονοπάτι χωρίς τέλος.
Οι Κανόνες που ακολουθούν στοχεύουν να σε προετοιμάσουν για μια ζωή με πειθαρχία και τάξη, όχι για στιγμιαία επιτυχία. Η μονή πραγματική επιτυχία που συνοδεύει την άσκηση του Τσι Κουνγκ είναι η χαρά (ηρεμία, γαλήνη, ευδαιμονία, έκσταση) που σου δίνει όταν κανείς Τσι Κουνγκ, ανεξάρτητα από ποιο είναι το επίπεδο σου. Αντίθετα, επιτυχία, με την έννοια ότι θα αποκτήσεις κάποιες "δυνάμεις" ή "ιδιότητες" ή "εμπειρίες", απλά θα αποτελέσει εμπόδιο στο πιο ιερό αποτέλεσμα του Τσι Κουνγκ, που είναι η ίδια η Φώτιση. Ακολουθούν οι 24 Κανόνες του Τσι Κουνγκ που αναπτύχθηκαν από πολλές γενιές Δασκάλων του Τσι Κουνγκ. Οι Κανόνες βασίζονται σε μακρόχρονη μελέτη και πείρα και θα πρέπει να τους μελετήσεις προσεκτικά.
- Μην είσαι άκαμπτος σε προγράμματα και ιδέες.
Αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη των αρχαρίων. Όταν αρχίζουμε το Τσι Κουνγκ είμαστε ενθουσιώδεις. Όμως μερικές φορές δεν μαθαίνουμε τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε, γινόμαστε ανυπόμονοι και προσπαθούμε να σπρώξουμε τα πράγματα. Μερικές φορές κάνουμε κάποιο πρόγραμμα: σήμερα θα ζεσταθεί το Ταντιεν, αύριο θα περάσω τον κόκκυγα, σε τόσες μέρες θα ολοκληρώσω την Μικρή Ουρανία Κυκλοφορία κλπ. Αυτός ο τρόπος είναι λανθασμένος. Το Τσι Κουνγκ δεν είναι σαν τα συνηθισμένα σχέδια μας με τα αντίστοιχα πλανά τους. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΛΑΝΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΜΕ ΤΟ ΤΣΙ ΚΟΥΝΓΚ. Αυτό αντίθετα κάνει το νου σου άκαμπτο και στομώνει την ουσιαστική πρόοδο. ΟΛΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΟΥΣ. ΑΝ ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΕΙΣ ΚΑΤΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΒΑΘΟΣ. Ο χρυσός κανόνας είναι ΚΑΝΩ ΤΣΙ ΚΟΥΝΓΚ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΓΑΛΗΝΗ.
2.Μην δίνεις ιδιαίτερη σημασία στους αισθησιασμούς ("Εμπειρίες").
Όταν ασκείσαι μην δίνεις σημασία στα διαφορά φαινόμενα ή αισθησιασμούς που συμβαίνουν. Να είσαι πάντα ενήμερος του τι συμβαίνει, αλλά να κρατάς το νου σου σταθερά και χαλαρά στην άσκηση που κανείς. Αν αφήνεις τον νου σου να πάει οπουδήποτε αισθάνεσαι κάτι "ενδιαφέρον" να συμβαίνει, το Τσι θα ακολουθήσει τον νου, πράγμα που θα εμποδίσει την φυσική τάση του σώματος να αυτορυθμίζεται. Μην προσδοκάς να συμβεί οτιδήποτε, και μην επιτρέπεις τον νου να περιπλανιέται σε αναζήτηση "φαινομένων". Επιπλέον μην αξιολογείς τα διάφορα φαινόμενα, αναρωτώμενος π.χ. "είναι το Ταντιεν μου θερμότερο σήμερα;" ή "πού βρίσκεται τώρα το Τσι μου". Ο αρχάριος πρέπει να οδηγεί το Τσι με τον νου του. Όταν ο νους του ακολουθεί το Τσι, η προσοχή λιμνάζει και το ίδιο και το Τσι. Μόνο σε προχωρημένο επίπεδο αφήνουμε τον νου να ακολουθεί ελεύθερο το Τσι. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΝΗΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΔΙΝΕΙΣ ΣΗΜΑΣΙΑ. Όταν οδηγείς αυτοκίνητο, δεν παρατηρείς τον εαυτό σου να στρίβει το τιμόνι, να πατά το γκάζι και να αλλάζει ταχύτητες. Αν το έκανες θα έβγαινες από τον δρόμο. Απλά ξέρεις που θέλεις να πας και αφήνεις το σώμα σου να οδηγήσει αυτόματα το αυτοκίνητο.
- Μην αφήνεις την σκέψη να παλινδρομεί σε γνώσεις, θεωρίες και συγκρίσεις.
Αυτό είναι άλλο ένα πρόβλημα ρύθμισης του νου. Ο νους φορτίζεται εύκολα συναισθηματικά και κάθε ιδέα είναι ισχυρά συνδεδεμένη με την πηγή της. Αν δεν μπορείς να σταματήσεις τις σκέψεις την στιγμή που γεννιούνται, ο νους δεν είναι ρυθμισμένος και δεν ενδείκνυται να προσπαθείς να ρυθμίσεις το Τσι. Συχνά θα παρατηρήσεις ότι παρόλο που σταματά η ροή των τυχαίων σκέψεων, νέες σκέψεις δημιουργούνται στην διάρκεια της άσκησης που σχετίζονται με την ίδια την άσκηση. Π.χ. όταν ανακαλύπτεις ότι το Ταντιεν είναι ζεστό, ο νους σου αμέσως θυμάται που αναφέρεται αυτό το φαινόμενο στα βιβλία, ή πώς το περιέγραψε ο δάσκαλος και αρχίζεις να συγκρίνεις αυτό που νιώθεις με τις περιγραφές άλλων. Ή αρχίζεις να αναρωτιέσαι ποιο είναι το επόμενο στάδιο. Όλες αυτές οι σκέψεις σε οδηγούν μακριά από την αταραξία και ο νους σου εισέρχεται στο "Βασίλειο των δαιμόνων" (χαοτικές σκέψεις). Έτσι ο νους σου διαχέεται, συγχύζεται ή δημιουργεί φόβο και κουράζεσαι γρήγορα.
- Ο νους δεν πρέπει να ακολουθεί εξωτερικά ερεθίσματα.
Κι αυτό είναι πρόβλημα ρύθμισης του νου. Όταν ο συναισθηματικός νους δεν ελέγχεται, οποιαδήποτε εξωτερική παρενόχληση τον τραβάει μακριά από το σώμα στην αιτία της ενόχλησης. Εξασκήσου ώστε θόρυβοι, μυρουδιές, συνομιλίες κλπ. να μην διασπούν την προσοχή σου. Είναι σωστό να είσαι ενήμερος του τι συμβαίνει γύρω σου, αλλά ο νους πρέπει να παραμένει συγχρόνως ατάραχος και σταθερός στην άσκηση.
- Ρύθμισε την σεξουαλική σου ζωή.
Δεν ενδείκνυται να έχεις σεξουαλική δραστηριότητα τουλάχιστον 24 ώρες πριν και μετά από σοβαρή άσκηση Τσι Κουνγκ, ιδιαίτερα διαλογισμό. Ο μετασχηματισμός σεξουαλικής ενέργειας σε Τσι είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος αυτών των ασκήσεων και αν κάνεις Τσι Κουνγκ αμέσως μετά το σεξ, μπορεί να βλάψεις την υγεία σου. Το σεξ εξασθενεί το Τσι και το σπέρμα, και το επίπεδο του Τσι στο κάτω μέρος του σώματος μειώνεται σημαντικά. Αν λοιπόν κάνεις αμέσως Τσι Κουνγκ, είναι σαν να κάνεις βαριές ασκήσεις αμέσως μετά το σεξ. Επιπλέον, όταν το επίπεδο του Τσι είναι χαμηλό, η αίσθηση σου του Τσι δεν είναι ακριβής. Έτσι, και η προσοχή σου εξασθενεί και μπορεί να προκληθεί "ενεργειακό χάος". Θα πρέπει να περιμένεις ώσπου το Τσι σου να επανακτήσει το κανονικό του επίπεδο πριν κάνεις Τσι Κουνγκ. Μόνο τότε ο μετασχηματισμός της σεξουαλικής ενέργειας σε Τσι γίνεται κανονικά και αποτελεσματικά.
Ένας από τους βασικούς στόχους του Τσι Κουνγκ είναι να αυξήσει την μετατροπή της σεξουαλικής ενέργειας σε Τσι το οποίο μετά θα τροφοδοτήσει όλο το σώμα και κυρίως τα εσωτερικά όργανα και τον εγκέφαλο. Με την ερωτική πράξη ο άνδρας μεταφέρει το Τσι του στη σύντροφο μαζί με την εκσπερμάτωση, έτσι ο άνδρας χάνει Τσι ενώ η γυναίκα κερδίζει Τσι. Και η γυναίκα όμως δεν πρέπει να κάνει Τσι Κουνγκ αμέσως μετά, μέχρι το σώμα της να αφομοιώσει το Τσι του άνδρα.
- Ούτε ζέστη, ούτε κρύο.
Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ζεστή ούτε πολύ κρύα. Ασκήσου στο πιο κατάλληλο περιβάλλον που δεν ταράζει τον νου και δεν αποσπά την προσοχή σου.
- Πρόσεχε τους Πέντε Ευάλωτους και εσωτερικές παθήσεις.
Οι Πέντε Ευάλωτοι είναι τα πέντε εσωτερικά Γιν όργανα: Η καρδία, το συκώτι, τα πνευμόνια, τα νεφρά και η σπλήνα. Αν κάποιο από αυτά τα όργανα είναι εξασθενημένο, πρέπει να προχωρήσεις προσεκτικά και απαλά με την άσκηση. Το Τσι Κουνγκ είναι μια εσωτερική, ενεργειακή πρακτική που σχετίζεται άμεσα με αυτά τα πέντε όργανα. Αν δεν είσαι προσεκτικός είναι σαν να βάζεις ένα ασθενή να τρέξει 10 χλμ. Αντί να ενισχύσει την υγεία του μπορεί να την βλάψει σοβαρά.
Για τον ίδιο λόγο, αν έχεις κάποια εσωτερική πάθηση, η εσωτερική κατανομή και κυκλοφορία του Τσι σου είναι διαταραγμένη. Αν ασκείς απρόσεκτα Τσι Κουνγκ, μπορεί να εμποδίσει την φυσιολογική θεραπευτική διαδικασία που θέτει σε λειτουργία το Τσι Κουνγκ. Οι ασκήσεις Τσι Κουνγκ θεραπεύουν εσωτερικές παθήσεις, αλλά η θεραπεία πρέπει να συντελείται σταδιακά και με ήπιο τρόπο.
- Μην ασκείσαι σε ρεύμα αέρος.
Όταν κανείς Τσι Κουνγκ, εξασκείσαι είτε εσωτερικά είτε συγχρόνως εξωτερικά και εσωτερικά. Είναι φυσιολογικό να ιδρώνεις, και επειδή είσαι χαλαρός οι πόροι του σώματος είναι ανοιχτοί. Αν είσαι εκτεθειμένος σε ρεύμα αέρος μπορεί να κρυολογήσεις.
9.Μην φοράς ζώνη και στενά ρούχα.
Να φοράς πάντα άνετα ρούχα στην άσκηση. Μην φοράς ζώνη. Το υπογάστριο είναι χώρος-κλειδί για την άσκηση του Τσι Κουνγκ. Πρέπει να είσαι προσεκτικός ότι η περιοχή του υπογαστρίου δεν περιορίζεται από στάση, ρούχα ή ζώνη.
- Μην τρως πολλά λιπαρά και γλυκά.
Θα πρέπει να ρυθμίσεις την διατροφή σου όταν ασκείς το Τσι Κουνγκ. Γλυκά και λιπαρά θερμαίνουν υπερβολικά το Τσι, έτσι διαχέεται ο νους και η προσοχή σου χάνει την σταθερότητα της. Να τρως πιο πολλά φρούτα και λαχανικά και να αποφεύγεις το αλκοόλ και το τσιγάρο.
- Τοποθέτησε σωστά τα πόδια.
Τα πόδια πρέπει να είναι ανοιχτά στο εύρος των ώμων. Στην καθιστή στάση, τα πόδια πρέπει να ακουμπάνε καλά στο πάτωμα, ποτέ μην τα αφήνεις να κρέμονται ή να στηρίζονται σε καρέκλα ή τραπέζι. Τέτοιες στάσεις εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία του Τσι και του αίματος στο κάτω μέρος του σώματος.
- Μην ασκείσαι με γεμάτη την ουροδόχο.
Πήγαινε στην τουαλέτα πριν την άσκηση. Αν χρειασθεί, σταματά την άσκηση και πήγαινε στη τουαλέτα. Όταν κρατάς το νερό σου, εξασθενείς την προσοχή σου.
- Μην ενδίδεις στην φαγούρα.
Αν έχεις ενόχληση από εξωτερικό παράγοντα, π.χ. ένα έντομο περπατά επάνω σου ή σε τσιμπά, μην πανικοβάλλεσαι. Με την προσοχή σου στείλε το τσι στην βασική κατοικία του, το Ταν Τιεν. Ανάπνευσε μερικές φορές βαθιά και αργά επανέφερε την συνείδηση σου στο περιβάλλον. Μετά σκέψου πως θα σταματήσεις την φαγούρα ή ξύσου. Αν όμως η φαγούρα προέρχεται από την ανακατανομή του Τσι στο σώμα από την άσκηση, μείνε ατάραχος και μην στέλνεις την προσοχή σου στην φαγούρα. Απλά αγνόησε την και άστη να συμβαίνει. Όταν αποκατασταθεί νέα ισορροπία του Τσι, η φαγούρα θα φύγει. Αν ενδώσεις σε αυτή την φαγούρα, παρεμβαίνεις με τα χεριά σου στην φυσιολογική εξισορρόπηση του Τσι στο σώμα σου.
- Απέφυγε τα ξαφνιάσματα.
Μην επιτρέπεις το ξάφνιασμα. Αν όμως συμβεί, ηρέμησε τον νου σου. Σε καμία περίπτωση μην επιτρέψεις τον εαυτό σου να χάσει τον έλεγχο. Ότι συνέβηκε, συνέβηκε. Το να νευριάσεις δεν αλλάζει τίποτα. Απλά ενήργησε ήρεμα για να μην συμβεί ξανά. Το πιο σπουδαίο όμως είναι να μάθεις να ρυθμίζεις το νου σου όταν παρενοχλείσαι ώστε να μην ταράζεται η ψυχολογία σου και η προσοχή σου.
- Μην "κολλάς" στα εσωτερικά φαινόμενα.
Είναι πολύ συνηθισμένο στην διάρκεια της άσκησης να δημιουργούνται διαφορές φυσιολογικές αντιδράσεις η φαινόμενα μέσα σου. Ίσως αισθάνεσαι την ροή του Τσι εντονότερα από ποτέ, ή αρχίζεις να αισθάνεσαι τον μυελό των οστών ή αισθάνεσαι γενικά φοβερή ευδαιμονία και αυτό σε γεμίζει χαρά και ενθουσιασμό. Μόλις έπεσες σε μια πολύ συνηθισμένη παγίδα. Η εσωτερική προσοχή σου διασπάται και ο νου σου διαιρείται και διασκορπίζεται. Αυτό είναι λάθος και μερικές φορές επιβλαβές. Πρέπει να μάθεις να είσαι ενήμερος του τι συμβαίνει μέσα σου χωρίς να χάνεις την ηρεμία σου.
- Μην φοράς ιδρωμένα ρούχα.
Αυτό συμβαίνει κυρίως στο Τσι Κουνγκ με κίνηση, αλλά μπορεί να συμβεί και στον διαλογισμό. Όταν τα ρούχα είναι μουσκεμένα, αισθάνεσαι άβολα και η προσοχή σου διασπάται. Είναι καλύτερα να σταματήσεις ήρεμα, να αλλάξεις ρούχα και να συνεχίσεις την άσκηση.
- Μην ασκείς Τσι Κουνγκ όταν είσαι πεινασμένος ή με γεμάτο το στομάχι.
Όταν πείνας δεν μπορείς να συγκεντρώσεις τον νου. Όταν είσαι γεμάτος η άσκηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό.
- Μην ασκείσαι όταν ο καιρός μεταβάλλεται απότομα.
Το Τσι επηρεάζεται από τις μεταβολές του καιρού. Όταν έχουμε μια απότομη μεταβολή του καιρού ενώ κάνουμε Τσι Κουνγκ, η άσκηση μπορεί να επηρεάσει την φυσιολογική διαδικασία προσαρμογής του σώματος στην καιρική μεταβολή. Σε τέτοιες περιπτώσεις επίσης μειώνεται η αίσθηση του Τσι. Πάντα όταν κανείς Τσι Κουνγκ πρέπει να είσαι και να παραμένεις ψυχολογικά ουδέτερος. Ακόμη και αν συμβεί σεισμός πρέπει να παραμείνεις ήρεμος, να μην χάσεις τον έλεγχο του Τσι!
- Μαθέ να αφουγκράζεσαι την δίκη σου διαίσθηση.
Πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη στην άσκηση σου. Δεν πρέπει να ακούς συμβουλές από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το Τσι Κουνγκ ή που δεν ξέρουν τίποτα σχετικά με την δίκη σου σωματική κατάσταση. Μερικοί ακούνε πώς κάποιος "πέτυχε" κάποιο πνευματικό επίπεδο ή πώς θεράπευσε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και μετά προσπαθούν τυφλά να μιμηθούν την ίδια μέθοδο. Μην ξεχνάς ότι ο καθένας έχει διαφορετική σωματική κατάσταση, η υγεία του καθένα διαφέρει και τελικά ο καθένας μαθαίνει διαφορετικά. Όταν έρθει ο καιρός σου να μάθεις πραγματικά κάτι καινούργιο, θα καταλάβεις μονός σου τι χρειάζεσαι. Ανέπτυξε την δίκη σου ευαισθησία στις σωματικές σου λειτουργίες και μεταβολές. Μείνε γαλήνιος, ανεπηρέαστος και έχε εμπιστοσύνη στην δίκη σου εργασία.
- Μην ασκείσαι όταν νοιώθεις κουρασμένος ή νυσταγμένος.
Μην συνεχίζεις την άσκηση αν νοιώσεις νύστα. Το να χρησιμοποιείς ένα "βαρύ" νου για να οδηγήσεις το Τσι είναι επιβλαβές. Επίσης, κούραση ή νύστα δεν επιτρέπουν να διατηρήσεις την σωστή στάση, πράγμα που μπορεί να διαταράξει την ορθή κυκλοφορία του Τσι. Αν νυστάζεις πάρε καλύτερα ένα υπνάκο και κάνε μετά την άσκηση σου.
- Μην διαλογίζεσαι όταν είσαι ανήσυχος ή εκνευρισμένος.
Μην διαλογίζεσαι όταν είσαι ανήσυχος από θυμό ή ακόμα και από χαρά. Αφού ο νους σου είναι ανήσυχος και διάσπαρτος, αντί για ηρεμία μπορεί να προξενήσεις φθορά.
- Μην σπαταλάς το σάλιο σου.
Η παραγωγή σάλιου είναι ένα από τα πρώτα καλά σημάδια. Το σάλιο πρέπει να καταπίνεται,, αυτό είναι οικονομία ενεργείας ευεργετεί τον οισοφάγο και ρυθμίζει την πέψη.
- Μην αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου. Μην τεμπελιάζεις, μην απογοητεύεσαι.
Όταν ξεκινάς το Τσι Κουνγκ πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη στις λειτουργίες της ζωής μέσα σου και σε αυτό που κανείς. Το Τσι Κουνγκ είναι μια απαλή, ήπια και φυσική μέθοδος. Μην αμφιβάλλεις για την εγκυρότητα του Τσι Κουνγκ και μην αναρωτιέσαι αν το κανείς σωστά. Αυτό θα σε κουράσει και η άσκηση σου δεν θα έχει διάρκεια.
- Μην επιζητάς την γρήγορη επιτυχία.
Να θυμάσαι ότι το Τσι Κουνγκ είναι μια μέθοδος που δρα με ήπιο και βραδύ τρόπο, διαρκεί όλη την ζωή, η πρόοδος είναι μάλλον αργή αλλά σταθερή και μόνιμη. Πρέπει να έχεις υπομονή, δυνατή θέληση και εμπιστοσύνη. Ο πιο σπουδαίος κανόνας είναι δούλεψε γαλήνια και σε συμφωνία με την φύση.