IMG 20200715 184136 1Η καλλισθενική αγωγή είναι ένα μεθοδευμένο σύστημα προπόνησης που μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε ο καθημερινός άνθρωπος, είτε θέλει απλά να ασκείται για να διατηρείται υγιής και σε καλή φυσική κατάσταση, είτε για τον επαγγελματία αθλητή που θέλει να πετύχει καλύτερες επιδόσεις.

Η καλλισθενική αγωγή είναι μια άσκηση προοδευτικής ενδυνάμωσης, με το σωματικό βάρος. Αυτό σημαίνει ότι επιλέγονται ασκήσεις που μπορείτε να φέρετε σε πέρας, με βάση την σωματική σας κατάσταση. Όταν είστε σε θέση να εκτελέσετε την άσκηση με ευκολία, επιλέγεται η εξέλιξη αυτής της άσκησης θέτοντας νέα πρόκληση. Το όλο θέμα μπορεί να θεωρηθεί ως μια σκάλα προοδευτικής ενδυνάμωσης.

  • Έλξεις: Έλξεις όλων των ειδών για να δυναμώσει κυρίως η πλάτη και οι δικέφαλοι. Για όσους δεν μπορούν να κάνουν έλξεις είναι τα australian pull ups που γίνονται σε χαμηλή μπάρα με τον ίδιο τρόπο που γίνονται οι έλξεις απλώς τα πόδια ακουμπάνε στο έδαφος για περισσότερη ευκολία. Ή αλλιώς με ένα βοηθητικό λάστιχο.
  • Κάμψεις όλων των ειδών: Από diamond μέχρι ανοιχτές. Από κάμψεις με ένα χέρι για δύναμη μέχρι superman push ups για περισσότερη έκρηξη. Με αυτές τις ασκήσεις θα δυναμώσει κυρίως το στήθος και οι τρικέφαλοι. 
  • Dragon flags και ρόδα: O κορμός είναι πολύ κρίσιμος για τα Calisthenics και σε αυτή τη κατηγορία οι ασκήσεις που παίρνουν την πρωτιά κατά τη γνώμη είναι τα dragon flags και η ρόδα. Επίσης τα toes to bar, το L-sit, το plank και κάποια άλλα είναι απαραίτητες ασκήσεις.
  • Βυθίσεις: Δίζυγο, παγκάκι και μονόζυγο. Οι ασκήσεις αυτές θα δυναμώσουν το πάνω μέρος του σώματος και κυρίως το στήθος, τους τρικέφαλους αλλά και τους ώμους.
  • Καθίσματα: Και κυρίως τα pistol squats που χτίζουν ισορροπία και δύναμη. Είναι δύσκολα στην αρχή γι αυτό κάντε κάποια progressions με το να κρατιέστε σε κάποια κολόνα και μετά με μερικά κιλά μπροστά για να βοηθήσουν στην ισορροπία. 

Το Calisthenics βέβαια δεν είναι απλά fitness αλλά σωματοκίνηση, η αρμονική κίνηση - τοποθέτηση και ισορροπία του σώματος στο χώρο. Το fitness είναι ένα μικρό μόνο κομμάτι της σωματοκίνησης. Για να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ του fitness και της σωματοκίνησης σκεφτείτε έναν εμποδιστή του στίβου και έναν αθλητή του παρκούρ. Και οι δύο αθλητές προσπαθούν να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β υπερπηδώντας τα ενδιάμεσα εμπόδια. Η διαφορά όμως στην δυσκολία και στον τρόπο υπερπήδησης των εμποδίων είναι πολύ μεγάλη. Τόσο μεγάλη είναι και η διαφορά μεταξύ του fitness και της σωματοκίνησης.

Σημαντικό στοιχείο της προπόνησης στην καλλισθενική σωματοκινητική αγωγή όπως είδη αναφέρθηκε είναι η βελτίωση της νευρομυϊκής συναρμογής και της αρμονικής κίνησης του σώματος στο χώρο. Οι ασκήσεις στοχεύουν στην συμμετρική άσκηση όλου του σώματος και στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής συνεργασίας των μυϊκών ομάδων, με ταυτόχρονη συστολή όσο το δυνατόν περισσότερων μυϊκών ινών, ώστε να επιτευχθεί ή μέγιστη απόδοση.  Για το σκοπό αυτό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον πυρήνα του κορμού που είναι οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι, ως κέντρο της ισορροπίας του σώματος (Ορθοσωμία). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης, στη σωστή τεχνική εκτέλεσης όχι μόνο των ασκήσεων αλλά και της αναπνοής.

Συνοψίζοντας, το μάθημα των Calisthenics απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να χτίσουν ένα δυνατό μυϊκό σύστημα, χρησιμοποιώντας ασκήσεις με το βάρος του σώματός τους, σε όσους θέλουν να μάθουν bodyweight tricks όπως back lever, front lever, one arm pull up, planche, handstand και άλλα, χωρίς να υπάρχει όριο στο περιθώριο εξέλιξης του ατόμου. Μάλιστα, σε πιο εξελιγμένα στάδια ο αθλητής μπορεί να  προχωρήσει σε weighted bodyweight ασκήσεις για μεγαλύτερο αποτέλεσμα σε δύναμη και μυϊκή υπερτροφία. Καθώς το ασκησιολόγιο και οι δυνατότητες είναι άπειρες, η καλλισθενική γυμναστική μπορεί να κάνει την διαφορά.

 

Tags: callisthenics, καλλισθενική αγωγή, Έλξεις, Κάμψεις, Dragon flags, ρόδα, Βυθίσεις, Καθίσματα, bodyweight training, isometrics, hand balancing, handstand, explosive, ισορροπία, ιδιοδεκτικότητα, εκρηκτικότητα