Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε ραντεβού για ένα δωρεάν μάθημα.

contact 6945599151

logo parkour250

Χαρακτηριστικά Παρκούρ

20258490 254190508431508 1472869707571281302 nΤο Parkour έχει να κάνει με την προπόνηση της σωματικής νοημοσύνης στο να αντιδρά σε εμπόδια κατάλληλα με μια τεχνική που λειτουργεί. Συχνά αυτή η τεχνική δεν μπορεί αλλά και δεν χρειάζεται να κατηγοριοποιηθεί και να της δοθεί ένα όνομα. Σε πολλές περιπτώσεις οι αποτελεσματικές τεχνικές του parkour εξαρτούνται από την ταχεία αναδιανομή του σωματικού βάρους και την χρήση της ορμής για να εκτελεστούν φαινομενικά αδύνατες ή δύσκολες μανούβρες του σώματος με ταχύτητα. Όλες σχεδόν οι κινήσεις στο parkour έχουν μια απροβλεπτότητα και δομούν έναν αιτιακό χώρο δράσης, με στόχο την μεγαλύτερη ταχύτητα, απλότητα, ασφάλεια και απόδοση.

Το Parkour στο ένα μέρος του είναι εκμάθηση κάποιων βασικών σχημάτων αντίληψης και δράσης και στο άλλο στιγμιαίος αυτοσχεδιασμός. Οι θεμελιώδεις κινήσεις – τεχνικές του Parkour δίνουν ένα χρήσιμο εργαλείο για την συνεννόηση και την προπόνηση και συνιστούν ένα βασικό αλφάβητο για την κίνηση, από αυτές πηγάζουν άλλες δευτερεύουσες κινήσεις και τεχνικές. Αυτό που επιδιώκεται μέσω της ονομασίας και της εκμάθησης των στοιχειωδών τεχνικών δεν είναι η αντιστοίχιση των διαφορετικών τύπων εμποδίων σε αντίστοιχους τύπους κινήσεων, αλλά η πρακτική εξάσκηση που στόχο έχει να προσφέρει ένα βασικό λεξιλόγιο πάνω στο οποίο μπορεί να αρθρωθούν οι αυτοσχεδιαστικές απόπειρες. Η διαφορά με την χορογραφία είναι ότι αποφεύγεται η πλήρης κατηγοριοποίηση και η ταύτιση των εμποδίων με τις κινήσεις ή των φιγούρων με τους αντίστοιχους τύπους εμποδίων, έτσι ώστε να παράγεται ο χώρος μιας ελεύθερης προσωπικής και μοναδικής κάθε φορά επιλογής.

Το Parkour πρώτα και κύρια είναι μια πρακτική, και όπως κάθε πρακτική αναπτύσσεται και βελτιώνεται μέσα από την συνεχή προπόνηση. Η πολύ καλή φυσική κατάσταση, η ακρίβεια στις κινήσεις και η φαντασία είναι απαραίτητα συστατικά. Για κάποιον που έχει φτάσει σε ανώτερο επίπεδο προπόνησης το παρκούρ γίνεται με σχετική ασφάλεια και σιγουριά. Τα άλματα, ακόμη και τα πιο επικίνδυνα λόγω του μεγάλου ύψους της ενδεχόμενης πτώσης, πραγματοποιούνται με αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα. Η απορρόφηση και αναδιανομή της ενέργειας είναι ένας σημαντικός παράγοντας όπως είναι οι τούμπες του σώματος στην προσγείωση οι οποίες μειώνουν τις δυνάμεις σύγκρουσης στα πόδια και στην σπονδυλική στήλη, επιτρέποντας να γίνονται άλματα από πολύ μεγαλύτερα ύψη από αυτά που θεωρούνται λογικά σε άλλες μορφές ακροβατικών και γυμναστικής.

Λέξεις κλειδιά αποτελούν οι:

 • Προσαρμογή, η αυτοσχεδιαστική και στιγμιαία επιλογή των κινήσεων ανάλογα με το κάθε φορά τοπίο όπου γίνεται το parkour. 
 • Διασταύρωση, πέρασμα ανάμεσα από δύο εμπόδια, συνήθως οριζόντια.
 • Απελευθέρωση, απελευθέρωση των χεριών από (οριζόντιο) εμπόδιο, είτε για να πιαστεί ο traceur από κάποιο άλλο είτε για να προσγειωθεί στο έδαφος.
 • Υπερπήδηση Τοίχου, σκαρφάλωμα και ανάβαση ή υπερπήδηση ενός τοίχου.
 • Πέρασμα, πέρασμα πάνω από εμπόδιο, συνήθως με τη βοήθεια των χεριών. Στην κατηγορία Πέρασμα ανήκουν αρκετές τεχνικές, όπως το Άλμα του Γάτου, Ταχύ Πέρασμα, Ανάποδο Πέρασμα, Μισή Τροχιά, ανάμεσα σε άλλες.
 • Ανάβαση, ανάβαση οριζοντίου εμποδίου με τη χρήση των χεριών μόνο.
 • Κυβίστηση, η οποία χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της οριζόντιας διανυσματικής ταχύτητας μετά από διαγώνια προσγείωση.
 • Άλμα Χειρών, άλμα όπου ο traceur πιάνεται από κάποιο (οριζόντιο) εμπόδιο, συνήθως την κορυφή ενός τοίχου, με τα πόδια ενάντια σε αυτό.
 • Χαλαρό Άλμα, άλμα απόστασης.
 • Πτώση, άλμα από υψηλότερο επίπεδο προς χαμηλότερο επίπεδο.
 • Άλμα Ακρίβειας, άλμα προς συγκεκριμένο σημείο, όπου ο traceur πρέπει να διατηρήσει την ισορροπία του μετά την προσγείωση.
 • Τικ-Τακ, άλμα όπου ένα αντικείμενο λειτουργεί ως πάτημα για την υπερπήδηση εμποδίου ή κάλυψη απόστασης.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του Parkour είναι  και η αποδοτικότητα. Αυτοί που εξασκούν το Parkour δεν κινούνται μόνο όσο πιο γρήγορα μπορούν αλλά με την όσο το δυνατόν πιο ευθεία και αποτελεσματική διαδρομή, με την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας. Η εξάσκηση πρέπει να τελείται έτσι, ώστε να μην υπάρχουν τραυματισμοί και καταπόνηση του σώματος, κυρίως των αρθρώσεων. Αυτοί που είναι περισσότερο ικανοί σε αυτή την πρακτική κανονικά έχουν μια εξαιρετικά έντονη χωρική συνειδητότητα, με την έννοια ότι ελέγχουν και υπολογίζουν τον χώρο της κίνησής τους με πολύ πιο ακρίβεια, ευελιξία και αποτελεσματικότητα από έναν απλό πεζό.


Αυτοί που ασχολούνται με το Parkour (traceurs για τους άνδρες και traceuses για γυναίκες από το γαλλικό ρήμα tracer που σημαίνει «ανιχνεύω», «ζωγραφίζω» αλλά και «πηγαίνω γρήγορα») υποστηρίζουν ότι το parkour επηρεάζει την διαδικασία της σκέψης με το να προάγει την αυτοπεποίθηση και την ικανότητα κριτικής σκέψης που επιτρέπουν σε κάποιον να ξεπεράσει τα καθημερινά φυσικά και διανοητικά εμπόδια. Κάποιοι αναφέρονται στο parkour ως την ικανότητα κίνησης χωρίς σκέψη. Όπως ένας άνθρωπος περπατά ή οδηγεί χωρίς να σκέφτεται τις κινήσεις του μία-μία, ένας traceur μπορεί να μάθει να υπερπηδά εμπόδια χρησιμοποιώντας μόνο το υποσυνείδητό του.

Τέλος, σημειώνεται ότι το Parkour αποτελεί μια ευγενή δραστηριότητα που πρεσβεύει την αλληλεγγύη, την έλλειψη ανταγωνισμού, τον αλτρουισμό, το σεβασμό της ξένης ιδιοκτησίας και το νόμου γενικότερα, ανάμεσα σε πολλές άλλες αρετές.

Χαρακτηριστικό του parkour που το διαφοροποιεί ριζικά από όλες τις άλλες δραστηριότητες είναι ο τρόπος του να μαθαίνει κανείς πράγματα για το σώμα του. Το Parkour μιλά για ένα σώμα που δεν έχει αλλοτριωθεί από τις καθιστικές συνθήκες της ζωής στην πόλη, για ένα σώμα που είναι πιο κοντά στην «αληθινή» φύση του ανθρώπινου σώματος αν δεν είχε αλλοιωθεί από τον σύγχρονο πολιτισμό. Ένα σώμα που μπορεί να τρέξει επιτέλους ελεύθερο και να προσπεράσει όλους τους περιορισμούς που το έχουν αναγκάσει να υφίσταται σε ένα αστικό περιβάλλον. Το Parkour φέρει κατ’ αυτήν την έννοια μια αίσθηση ελευθερίας και δομεί μια νέα τεχνική του σώματος καθώς επαναεφευρίσκει το σώμα και την σχέση του με τον χώρο της πόλης.

Παράλληλα μέσα από την εμπειρία του parkour αρθρώνεται μια αίσθηση παιχνιδιού, ένα παιχνίδι με χαρακτηριστικό την πλήρη απουσία ανταγωνισμού, καθώς υπάρχει ενσωματωμένη στο parkour η νοοτροπία της αυτοπειθαρχίας και της αυτοβελτίωσης, όπου το άτομο μαθαίνει πράγματα για τον εαυτό του, όχι για τους άλλους. Όσο περισσότερο μαθαίνει κανείς πραγματικά το Parkour, τόσο πιο καλά μπορεί να εκτελέσει τις κινήσεις, και του δίνεται η ικανότητα να ξεπερνά τους φόβους και τους πόνους και να το εφαρμόζει αυτό στην ζωή του.

Παρόμοια με τις πολεμικές τέχνες έτσι και στο parkour μαθαίνει κανείς την εγκράτεια και την πειθαρχία. Στόχος είναι μια βαθιά γνώση του σώματος, αλλά και η επιδίωξη του να είναι κανείς δυνατός. Αυτός που κάνει parkour σπάει τον φόβο του μέσα από την επανάληψη των κινήσεων, καθώς βελτιώνεται μαθαίνει να γνωρίζει τον εαυτό του καλύτερα. Όπως συμβαίνει και σε άλλες μορφές τέχνης, η ελευθερία κτίζεται μέσα από κανόνες. Η εκμάθηση των βασικών κανόνων οδηγεί στην αποτελεσματική κίνηση, την αυτοβελτίωση, την κατανόηση της φύσης της πράξης και τελικά στον πηγαίο αυτοσχεδιασμό.

Έτσι με πολλούς τρόπους το Parkour είναι ένας τρόπος για την επαναδιεκδίκηση του τι σημαίνει να είσαι ανθρώπινο πλάσμα. Μας διδάσκει να κινούμαστε χρησιμοποιώντας τις φυσικές μεθόδους τις οποίες θα έπρεπε να έχουμε μάθει από νήπια. Μας διδάσκει να αγγίζουμε τον κόσμο και να αλληλεπιδρούμε με αυτόν αντί να προφυλασσόμαστε από αυτόν.

 

Πηγές

http://parkourgenerations.com/ 

 • Διπλωματική Εργασία Το Παρκούρ, ο Χώρος, το Σώμα και η Πόλη, Γεωργέλης Σταύρος, Επιβλέπων Καθηγητής: Σταυρίδης Σταύρος, Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αρχιτεκτονική – Σχεδιασμός του Χώρου»

Tags: parkour, parkour aigaleo, parkour athens, parkour classes, παρκούρ, παρκούρ Αιγάλεω, παρκούρ πάρκο Μητέρας, παρκούρ Αθήνα, δυτικά προάστια, σχολές Παρκούρ, μαθήματα παρκούρ, ακροβατικά παρκούρ, parkour flips, προπονήσεις παρκούρ, παρκούρ ενήλικων, παρκούρ στο πάρκο, parkour spot, παρκουρ για αρχαριους, ακαδημια παρκουρ, πιστα παρκουρ, free running greece, parkour academy, παρκουρ για παιδια, παρκο παρκουρ, παπουτσια παρκουρ, τεχνικές παρκούρ, flips, parkour acrobatics, the art of movement, tricking, animal flow, παρκούρ για όλους, parkour gym, γυμναστήριο parkour, άθλημα παρκούρ

Χάρτης

map custom

Newsletter

Μείνετε σε επαφή μαζί μας μέσω του newsletter μας.