Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε ραντεβού για ένα δωρεάν μάθημα.

contact 6945599151

logo warrior yoga250

c34d63e3 55b9 490e af16 1575486e819aΜέσα σε μια τάξη Γιόγκα του Πολεμιστή (Warrior Yoga) μπορεί κάποιος να μάθει να εξασκεί όλα τα προαναφερθέντα εργαλεία ανάπτυξης όπως στάσεις, αναπνευστικές ασκήσεις, επωδές, διαλογισμούς, χαλάρωση και απαλοιφή του στρες, καθώς και διάφορα άλλα εργαλεία που όλα μαζί δρουν προς την εξέλιξη και την αυτογνωσία.

Asanas
Ο όρος ασάνα (asana), σημαίνει κατά λέξη εύκολο και άνετο. Η καλύτερη στάση, είναι αυτή που επιτρέπει να παραμένει κανείς χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, ακίνητος για πολύ χρονικό διάστημα, τουλάχιστον για δύο ή τρεις ώρες συνέχεια. Σκοπός των σωματικών ασκήσεων είναι να απαλλαγεί ο νους από τις αντιδράσεις του σώματος και να απορροφηθεί στο διαλογισμό. Η σταθερότητα στην ασάνα, δίνει σταθερότητα στο σώμα και αυτό με τη σειρά του, ακινησία στο νου. Η παράδοση λέει ότι υπάρχουν πολλές χιλιάδες ασάνες, αλλά από αυτές μόνο 84 είναι περισσότερο χρήσιμες και από αυτές, τρεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές, όσον αφορά το διαλογισμό.

Οι στάσεις στην Γιόγκα του Πολεμιστή (Warrior Yoga) εξασκούνται σε τέσσερα επίπεδα: προσφέρουν εκγύμναση και ευλυγισία στο φυσικό σώμα, καθώς και βελτιστοποίηση της λειτουργίας των οργάνων και των αδένων. Σαν διαλογισμός δημιουργούν μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ νου και σώματος, ώστε να διαλυθούν τυχόν μπλοκαρίσματα στο φυσικό σώμα. Σαν ενεργειακό εργαλείο, οι στάσεις ανοίγουν και ξεμπλοκάρουν τα ενεργειακά κανάλια του σώματος και ρυθμίζουν το ενεργειακό πεδίο. Σαν διαγνωστικό εργαλείο, ο καθένας μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για να καταλάβει σε τι κατάσταση βρίσκεται και που έχει μπλοκαρίσματα.

Το γκόνγκ στην εξάσκηση της Γιόγκα του Πολεμιστή (Warrior Yoga) επηρεάζει το φυσικό σώμα, στις στάσεις της γιόγκα, με διάφορους τρόπους. Πρώτα, το γκονγκ παράγει ένα ηχητικό κύμα που είναι σχεδόν απτό, το οποίο διεγείρει το φυσικό σώμα επηρεάζοντας την επιφάνεια του δέρματος. Το ηχητικό άγγιγμα του γκονγκ μπορεί να είναι θεραπευτικό ως ήχος που διεγείρει τις νευρικές απολήξεις του δέρματος. Αυτές οι απολήξεις είναι επιφανειακές περιοχές του δέρματος που εκτείνονται από την σπονδυλική στήλη σε όλο το σώμα. Μέσω ενός δικτύου νεύρων, αυτές οι περιοχές του δέρματος, συνδέονται με διάφορα όργανα του σώματος και με τα αντίστοιχα τμήματα του νωτιαίου μυελού. Αυτές οι περιοχές του δέρματος μπορεί να διεγερθούν από τα ηχητικά κύματα, παρόμοια με ένα μασάζ, και παράγουν αποτελέσματα σε αντίστοιχα όργανα και άλλες περιοχές του σώματος.

Επίσης, όταν χρησιμοποιείται με στάσεις γιόγκα, το ηχητικό μασάζ του γκόνγκ και η τόνωση της δερμοτομίων φέρει πρόσθετα οφέλη για τον ασκούμενο, ιδίως στον τομέα της ανακούφισης από τον πόνο. Σε ένα άλλο επίπεδο, ο ήχος του γκονγκ έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εμβαθύνει την εστίαση του ασκούμενου, επιτρέποντας μια βαθύτερη σύνδεση με τη ροή της ενέργειας ή πράνα που παράγεται και απελευθερώνεται μέσω της πρακτικής της γιόγκα. Σε πρακτικό επίπεδο, το γκονγκ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενορχηστρώσει και να κατευθύνει την κίνηση του ασκούμενου μέσα από τις ακολουθίες της πρακτικής της γιόγκα.

Mudras
Μούντρα (Mudra) μεταφράζεται από τα σανσκριτικά ως θέση η συμβολική χειρονομία. Οι μούντρες είναι συγκεκριμένες θέσεις ή φόρμες ολοκλήρου του σώματος, ή μεμονωμένων μερών του όπως τα χέρια, τα μάτια και η γλώσσα. Μπορούν να συνδυαστούν με στάσεις, (asanas) καθώς μερικές μούντρες είναι και από μόνες τους ασάνες. Στην παράδοση της Γιόγκα θεωρούνται πρακτικές πολύ ισχυρότερες από τις σωματικές ασκήσεις (asanas), αλλά ακόμα και από τις αναπνευστικές τεχνικές (pranayam).

Όταν διάφορες μούντρες χρησιμοποιούνται σε μια πρακτική της γιόγκα η κίνηση της πράνα στο ενεργειακό σώμα μπορεί να βοηθήσει την παραγωγή μιας κατάστασης αυθόρμητου διαλογισμού. Πράγματι, οι διαλογισμοί στην Γιόγκα του Πολεμιστή (Warrior Yoga) βασίζονται στις μούντρες και όπως αναφέρθηκε, μπορεί να περιλαμβάνει τα δάχτυλα, τα μάτια, εσωτερικά μυϊκά κλειδώματα, και θέσεις του σώματος ώστε ο ασκούμενος να εμβαθύνει στην εξάσκηση. Χωρίς μούντρες, δύσκολα μπορεί να υπάρξει η εμπειρία του διαλογισμού, επειδή είναι απαραίτητες για να κατευθύνουν την πράνα που δημιουργείται στις διάφορους περιοχές του φυσικού και λεπτοφυούς σώματος που υποστηρίζουν τη διαλογιστική κατάσταση. Το γκόνγκ επίσης υποστηρίζει όλες τις μούντρες, και κάθε μούντρα μπορεί να διοχετεύσει πιο αποτελεσματικά την ενέργεια του γκονγκ.

Στο αρχαίο σύγγραμμα Γκεράντα Σαμχίτα αναφέρονται 25 βασικές μούντρες, με την πάροδο του χρόνου όμως δημιουργήθηκαν και καινούριες. Πάνω από 3500 γνωστές μούντρες υπάρχουν στην παράδοση της γιόγκα. Μερικές από τις μούντρες παραμένουν μυστικές γιατί σύμφωνα με την παράδοση κατέχουν μεγάλη δύναμη επιρροής και ελέγχου πάνω στα τρία οχήματα μας (φυσικό, ενεργειακό και συναισθηματικονοητικό σώμα). Σύμφωνα με την παράδοση της Γιόγκα οι πολυάριθμες μούντρες χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

 • Μούντρες χειρών (Hasta Mudras)
  • Μούντρες κεφαλιού, κλειδώματα ματιών, γλώσσας (Mana Mudras)
  • Μούντρες στάσεων (Kaya Mudras)
  • Μούντρες εσωτερικών κλειδωμάτων (Bandhas)

Στην δυτική επιστήμη έχει πια συσχετισθεί η μεταβλητή κατάσταση του ανθρώπου με συγκεκριμένες θέσεις που παίρνει με το σώμα του, καθώς επικοινωνεί με τα διάφορα περιβάλλοντα (γλώσσα του σώματος). Αντίστροφα, κάθε στάση που παίρνουμε με το σώμα μας, κάθε χειρονομία επιδρά στο φυσικό αλλά στα πιο λεπτοφιέστερα σώματα μας (βιοενεργειακό, συναισθηματικονοητικό), καθώς και στο περιβάλλον με το οποίο επικοινωνούμε (άλλοι άνθρωποι, ζώα, φυτά).

Οι διάφορες εσωτερικές ή εξωτερικές μούντρες βοηθούν στον έλεγχο των αισθήσεων, έλεγχο της ροής της βιοενέργειας από έξω προς τα μέσα, έλεγχο της ροής της βιοενέργειας μέσα στο βιοενεργειακό μας σώμα, άνοιγμα των ενεργειακών κέντρων, αλλαγή της ψυχικής διάθεσης, εξισορρόπηση των νοητικών λειτουργιών, αυξημένη συγκέντρωση για πιο πετυχημένο διαλογισμό, αφύπνιση των ψυχικών δυνάμεων, θεραπεία.

Pranayam

Η αναπνοή ελέγχει την είσοδο της πράνα (prana) στο σώμα. Σύμφωνα με αυτή την εκπαίδευση, στην εισπνοή, την εκπνοή και σε μια ενδιάμεση παύση, με το ένα ή και τα δύο ρουθούνια, με ορισμένη συχνότητα, ταχύτητα και βάθος αναπνοής, ο ασκούμενος επιτυγχάνει να ελέγχει την βιοενέργεια του σώματός του με αποτέλεσμα α) να έχει καλή υγεία, δύναμη και μακροζωία, β) να ξυπνήσει και να φέρει σε δράση την εσωτερική μας ενέργεια (kundalini) και χρησιμεύει στην ενεργοποίηση των ενεργειακών κέντρων ή τσάκρα, γ) να έχει σε πλήρη ενσυνείδητο έλεγχο το μυϊκό και νευρικό του σύστημα, δ) να φέρει υπό έλεγχο τις αρνητικές ροπές του νου του, τις επιθυμίες και τη σεξουαλικότητά του και ε) τον βοηθάει στην προσπάθειά του να αναπτύξει ταπεινότητα και άλλες αρετές.

Επίσης, μπορούμε να εξασκήσουμε διάφορες αναπνευστικές ασκήσεις, επενεργώντας στους δυο βασικούς ενεργειακούς δίαυλους, εξισορροπώντας τα εγκεφαλικά ημισφαίρια και το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Οι αναπνευστικές ασκήσεις είναι ουσιαστικά διαχείριση της ενέργειας και με αυτήν την τεχνική είμαστε σε θέση να επηρεάσουμε και να ελέγξουμε διαφορετικές καταστάσεις υγείας, συνειδητότητας και συναισθημάτων.

Ο φυσικός ήχος μπορεί να οδηγήσει στις εσωτερικές δονήσεις της πράνα η οποία είναι η αιτία όλου του ήχου, και ο ήχος είναι η έκφραση της πράνα. Η εγγενής σχέση μεταξύ πράνα (ζωτικής ενέργειας) και ήχου κρύβεται πίσω από όλη τη δημιουργία, και είναι θεμελιώδους σημασίας στην Γιόγκα του Πολεμιστή (Warrior Yoga), ιδιαίτερα την πρακτική των αναπνευστικών ασκήσεων (pranayam). Η σχέση ανάμεσα στον ήχο και πράνα εκτείνεται σε όλο το σώμα της ενέργειας και επηρεάζει όλες τις πτυχές της γιογκικής ανατομίας, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων (tattvas), τις πέντε βασικές ενέργειες (vayus), τα ενεργειακά κανάλια (nadis), και τα ενεργειακά κέντρα (τσάκρα).

Mantras
Τα μάντρας – επωδές (mantras) είναι ακόμα ένα σπουδαίο εργαλείο στην Γιόγκα του Πολεμιστή (Warrior Yoga). Ένα μάντρα είναι μια δημιουργική προβολή του νου μέσα από τον ήχο, το οποίο έχει άμεσο αντίκτυπο στα τσάκρας και τον ανθρώπινο ψυχισμό. Ένα μάντρα μπορεί να αλλάξει τα πρότυπα του νου, τη χημεία του νου και του σώματος μέσο του επηρεασμού των ενδοκρινών αδένων, καθώς και ολόκληρο το ανθρώπινο ενεργειακό πεδίο, μιας και ο ήχος είναι δόνηση.

Όπως γνωρίζουμε τα πάντα στο σύμπαν είναι μια δόνηση, όπως και όλο το σύμπαν φτιάχτηκε σύμφωνα με το λόγο του Θεού. Εν αρχή ην ο Λόγος, ο ήχος της δημιουργίας. Όλος ο ήχος έχει κοινή προέλευση το καθολικό ρεύμα του ήχου, τον αρχέγονο ήχο στη γιόγκα, τον ήχο του OM, το υψηλότερο επίπεδο ηχητικής δόνησης που δημιούργησε το σύμπαν του χρόνου, του χώρου, και των μορφών. Είναι ο ήχος της καθολικής αντήχησης και περιλαμβάνει όλες τις τονικές διαβαθμίσεις και τις αρμονικές μέσα στο ακουστικό φάσμα αλλά ακόμη κι αυτές που δεν μπορούμε να ακούσουμε. Όλη η μουσική, όλες οι λέξεις που εκφωνούνται, όλες οι επωδές έχουν σε κάποιο βαθμό μια θεμελιώδη συχνότητα και ένα συγκεκριμένο ήχο ουσίας που είναι γνωστός ως Naad. Αυτός ο ήχος ουσίας είναι η παλμική αρμονία που συνδέει το πεπερασμένο με το άπειρο. Όταν ακούμε ήχους που είναι στενά συνδεδεμένο με αυτή την καθολική απήχηση γνωστή ως Naad, συντονιζόμαστε με την άπειρη συνείδηση που είναι η πηγή κάθε ήχου.

Η σχέση μεταξύ του γκόνγκ, επωδών, συναισθηματικού σώματος, και των εσωτερικών ήχων της γιόγκα είναι από τις πιο βαθιές στην πρακτική της Γιόγκα του Πολεμιστή (Warrior Yoga). Μέσα στο γκόνγκ περιέχονται όλα τα μάντρα, όλοι οι ήχοι, όλες οι λέξεις, και όλες οι φωνές, και δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους φαινομενικά να ακούν διάφορα μουσικά όργανα που παίζουν μέσα στον ήχο του γκόνγκ. Η χρήση του γκόνγκ σε συνδυασμούς με επωδές είναι μία από τις πιο φυσικές εκφράσεις, και γίνεται με τρεις τρόπους:

 • Επωδές ενώ το γκόνγκ παίζεται.
  • Επωδές ψιθυριστά, ενώ το γκονγκ παίζεται.
  • Επωδές σιωπηλά, ενώ το γκονγκ παίζεται.

Simran
Ο διαλογισμός (simran) στην Γιόγκα του Πολεμιστή (Warrior Yoga) μέσα από τη χρήση επιλεγμένων προτύπων, δημιουργεί επικοινωνία μεταξύ του εαυτού και του νου. Πιο αναλυτικά ο διαλογισμός: αναπτύσσει τον ουδέτερο νου, μας παίρνει από το πεπερασμένο στο άπειρο, προωθεί μια συνολική κατάσταση ευ ζην, αναπτύσσει την διαίσθηση, διαλύει αντιδράσεις, υποσυνείδητες συνήθειες και φόβους, προωθεί την ιδιότητα να συγκεντρώνει την ενέργεια, προσφέρει καθαρότητα νου και την ιδιότητα του να είσαι παρόν, αναπτύσσει τον έλεγχο της προσωπικότητας.

Επιπλέον το γκόνγκ λειτουργεί πολύ βοηθητικά στην εισαγωγή σε μια διαλογιστική κατάσταση καθώς ενεργοποιεί το 6ο και 7ο τσάκρα, θέτει αυτόματα τον ακροατή σε κατάσταση διαλογισμού και ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Ο ασκούμενος στο διαλογισμό μπορεί να εστιάσει τους ήχους στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, στην σπονδυλική στήλη, στο κέντρο της καρδιάς στο 3ο μάτι ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο ανάλογα με την φύση του διαλογισμού.

Nidra
Η βαθιά χαλάρωση (nidra) στην Γιόγκα του Πολεμιστή (Warrior Yoga), είναι ύψιστης σημασίας μιας και προσφέρει: ανανέωση και αναπλήρωση της ενέργειας, ειδικά στο παρασυμπαθητικό σύστημα, επαναδιανέμει την πράνα που έχει διεγερθεί κατά την κρίγια, και βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, επικεντρώνει τις συναισθηματικές ενέργειες, και το πιο σημαντικό, μαθαίνει την αντιμετώπιση του στρες και την άμεση επίτευξη της χαλάρωσης. H συνοδεία της χαλάρωσης με το γκόνγκ θα λέγαμε ότι βοηθάει ή εντείνει όλα τα παραπάνω, αφού οδηγεί σε βαθύτερη χαλάρωση όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχονοητικά.

Βιώνοντας το γκόνγκ κατά τη διάρκεια της χαλάρωσης (nidra) στο τέλος ενός μαθήματος Γιόγκα του Πολεμιστή (Warrior Yoga) είναι ίσως ένας από τους πιο κοινούς τρόπους οι άνθρωποι να βιώσουν τον θεραπευτικό και μετασχηματιστικό ήχο του γκόνγκ. Υπάρχουν προετοιμασίες και πρακτικές, καθώς και τεχνικές παιξίματος, για να δημιουργηθεί η εμπειρία μιας βαθιάς χαλάρωσης γκόνγκ. Οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές της χαλάρωσης είναι: 1) Οι σειρές ασκήσεων να έχουν γίνει πριν από την χαλάρωση 2) Προετοιμασία για τη χαλάρωση από το δάσκαλο 3) Το γκόνγκ παίζεται συνειδητά από τον δάσκαλο για να προκαλέσει και να μεγιστοποιήσει την εμπειρία της χαλάρωσης 4) Η χαλάρωση να γίνεται σε μια ανώτερη κατάσταση συνείδησης, φέροντας την ποιότητα του φωτός.

Είναι λοιπόν φανερό ότι η Γιόγκα του Πολεμιστή (Warrior Yoga) συγκεντρώνει σωματικά, πνευματικά και ψυχικά στοιχεία της γιόγκα σε ένα συμπαγές και ενοποιημένο σύστημα, και είναι σχεδιασμένη για να παρέχει την εμπειρία της ύψιστης συνειδητότιτας μέσω της αύξησης και κίνησης της εσωτερικής μας ενέργειας. Διεγείρει την ατομική ανάπτυξη μέσω της συστηματικής τεχνικής ενισχύοντας στο φυσικό σώμα όλα τα συστήματα: αδενικό, ανοσοποιητικό, καρδιοαγγειακό, λεμφατικό, μυοσκελετικό, νευρικό, πεπτικό και ουρογεννητικό, για την αύξηση της σταθερότητας και ζωτικότητας. Στο ενεργειακό σώμα εξισορροπεί και ανοίγει μπλοκαρίσματα στους ενεργειακούς μεσημβρινούς και στο κεντρικό κανάλι ενέργειας (shushmana) ενώ δουλεύει πάνω σε όλα τα ψυχοενεργειακά κέντρα (chakras) και κατ’ επέκταση στο ενεργειακό πεδίο της αύρας και την ενδυνάμει ενέργεια. Μέσω των διαλογισμών και των επωδών καθαρίζει και απαλείφει αρνητικά συναισθήματα και μπλοκαρίσματα προσφέρει μεγαλύτερη ηρεμία ενώ νοητικοπνευματικά βελτιώνει τη δημιουργικότητα και την διανοητική συγκέντρωση, αυξάνει τις νοητικές ικανότητες, προσφέρει μεγαλύτερη ηρεμία και οξύνει την ευαισθητοποίηση, ώστε τελικά να δώσει την άμεση εμπειρία της ανώτερης συνείδησης.

 

Tags: warrior yoga, yoga, θεραπευτική χαλάρωση, η γιόγκα του πολεμιστή, ισοροπία, δύναμη, ευελιξία, Αθήνα, Αιγάλεω, δυτικά προάστια, Athens, Egaleo, κέντρο εκγύμνασης, ευλυγισία, μαθήματα γιόγκα, yoga classes, κέντρο γιόγκα, γυμναστήριο γιόγκα, ενεργειακή γιόγκα, ειρηνικός πολεμιστής, qigong yoga

Χάρτης

map custom

Newsletter

Μείνετε σε επαφή μαζί μας μέσω του newsletter μας.